HELIOS -Skyway 2011

Alkotócsoportunk meghívást kapott Lengyelországból, Torun városából, a Skyway International Light Festival szervezőitől, hogy hozzunk létre egy 3D animációs architekturális vetítést az idei fényfesztivál egyik legszebb helyszínén. A Skyway egy nemzetközi művészeti fesztivál, amit immár harmadik alkalommal rendeznek meg a festői szépségű kisvárosban, ahol tizenkét helyszínen láthatók különböző művészek fény segítségével életre hívott alkotásai. Minden évben van egy központi témája a fesztiválnak, amihez kapcsolódóan hozzák létre installációikat az alkotók, idén a téma az öt elem, föld, víz, tűz, levegő és a kozmikus éter.

Készítettünk már korábban sok látványos 3D animációs, épületvetítést, melyek nagyon látványosak voltak, elsősorban az épület struktúrájához egyrészt illeszkedő, másrészt azokat alkalmasint átértelmező, térben megmozgató látványelemekről szóltak, ahogyan az ebben a műfajban készült alkotások legtöbbje.

A Skyway egy alkalmat adott nekünk arra, hogy tegyünk egy lépést előre és a műfaj határait picit tágítva alkossunk valami újat. Egy olyan animációt készítettünk, ami amellett, hogy precízen az épületre tervezett 3 dimenziós épületfestés, nem elégszik meg a látvánnyal, története is van. Ez így talán nem hangzik nagyon különlegesnek, de ebben a műfajban még nem nevezhető jellemzőnek. Rengeteg kiváló 3D animátor kápráztatja el a világot különböző épületvetítések során a látványelemeivel, de legtöbbször nincs mögötte történet és mi már nagyon szerettünk volna egyet.

Történetünk címe Helios és a város leghíresebb szülöttjének, Nikolausz Kopernikusznak az elméletéről, a heliocentrikus világképről szól. Az ő korában kezdődik, amikor a tudományosan elfogadott nézet még az volt, hogy az univerzum bolygói a föld körül forognak. Innen haladunk az öt elem bemutatásán keresztül az új elmélet megalkotásáig, mindvégig kulcsszerepet szánva a napnak, ami az összes elem létrejöttében és működésében szerepet játszik. A 3D animációs épületvetítés, a fesztivál egyik fénypontjaként kb 70 000 látogatót vonzott az öt nap alatt, az alkotásról készült videó alább megtekinthető.

 

A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával jött létre, mely a Limelight alkotásának megvalósítását és a fesztiválon részt vevő további alkotókat is támogatta: Brno-i Egyetem Cseh Köztársaság, TRAKT Szlovákia.

Szólj hozzá!
Név:
Email cím:
Hozzászólás: